28 Veckor senare/28 Weeks later

image1



Oväntat och överraskande...

Juan Carlos Fresnadillo, som bl.a. är ansvarig för Intacto (2001) Har här hoppat in i splatter-thriller genren. Han gör det med ett oväntat bra resultat. Fotot är närgånget och de våldsamma scenerna känns väldigt intima, i alla fall när det är filmens zombies som står för våldet. Skådespeleriet är kanske inte djupt eller gripande men det känns inte som om det gör någon skada. Man rycks ändå med i historien tack vare att stämningen och känslan av klaustrofibi följer en även i ett ödelagt London. I den här filmen ser man hur det skulle kunna gå om militäriskt tänkande går före sunt förnuft och god medmänsklighet. Kontrollsamhället falerar på den (o)mänskliga faktorn.

Det som i stora drag händer i filmen är att man efter 28 veckors karantän av de brittiska öarna börjar släppa in civila i London, detta trots att man inte helt har sanerat staden från smittbärare. Snart sprids viruset återigen okontrollerat i det lilla avspärrade området och den Amerikanska armén tar till sin favoritmetod: döda allt. En liten grupp överlevande försöker ta sig bort från ön...

Man har lyckats bra med att framställa ett öde och övergivet London. Trots tomma gator lyckas ett smart foto och ett tryckande ljudspår bibehålla klustrofobiska känslan hos en skokartong. Det närgångna och skakiga fotot ger en närmast dokumentär känsla åt "actionscenerna" och man känner sig då och då andfådd eller tagen av det grova våldet som visas i filmen.

Det enda jag tänkte på är att det inte känns helt trovärdigt hur en del "zombies" beter sig utifrån den uppfattning man fått från den förra filmen 28 dagar senare. En del verkar vara lite för bra på att klara sig undan en del av militärens knep för att Utrota liv. Om man kan förbise denna lilla skitsak är 28 Veckor senare betydligt mycket bättre än sin föregångare på alla punkter. Den är även betydligt bättre än de flesta andra filmer på samma tema. Sen är det ju självklart de duktiga amerikanska soldaterna som vaktar London, och dessutom inte sköter sitt jobb som de ska, ovanligt hmmm..

För de som är intresserade så tycker jag verkligen att man ska se den. Det kvittar vad man tyckte om föregångaren den här är sjukt mycket bättre.  Om betyg? hmmm... kanske 3 surikater av 5 möjliga.

Filmcensur


Välkommen!

Det här min filmblogg! Den är just nu under konstruktion d.v.s. jag jobbar fortfarande på materialet. Jag vill att det här ska bli en åtminstone halvseriös blogg om film, filmskapande och allt som det surras om kring ämnet film.

Jag kan eventuellt komma att betygsätta filmer jag tycker det är värt att betygsätta. Eller åtminstone värda att nämnas på ett medium med potential att nå ut till många läsare.

T.ex kommer jag inte att prata om såna filmtabbar som Fantastic Four: Rise of the silver surfer. Utan kanske belysa storverk som Pan's Labyrinth, Adaptation och Stranger Than fiction eller Lost in translation.

Detta borde ge en liten hum om vad jag vill poängtera med min filmblogg. jag hoppas att jag inte kommer tråka ihjäl eventuella läsare. Mer kommer att dyka upp längre fram... Just nu känner jag att jag ahr suttit allt för länge vid datorn. Måste ta ett brejk!

Vi hörs!


RSS 2.0